علت قطع تخمگذاری در مرغ خانگی چیست؟
قطع تخمگذاری در مرغ خانگی اتفاقی است که هر از گاهی دشواریهایی به همراه دارد. مرغ خانگی به دلایل مختلفی تخمگذاری را متوقف میکند. کمبود نور، استرس، تغذیه نامناسب، پر ریزی یا سن، میتواند روی سرعت و نحوه تخمگذاری اثرگذار باشد. برخی از این دلایل پاسخهایی طبیعی به شمار میروند و برخی دیگر را میتوان با تغییراتی ساده برطرف کرد. علت قطع تخمگذاری در مرغ خانگی چیست؟ با ما در دانی نو همراه باشید تا با علل و راهکارهای خلاصی از آن آشنا شوید.
علت قطع تخمگذاری در مرغ خانگی چیست؟
ابتدا باید به این سوال پاسخ دهیم که مرغ روزی چند بار تخمگذاری میکند ؟ مرغ خانگی در شرایط ایدهآل هر ۲۴ تا ۲۶ ساعت یک بار تخم میگذارد. اما در برخی شرایط این ساعات طولانیتر شده و در آن وقفه میافتد. برخی از علل قطع تخمگذاری را با هم مرور خواهیم کرد.
- نور ناکافی
- استرس محیطی
- تغذیه نامناسب
- پر ریزی مرغ
- سن مرغ
1. نور ناکافی
یکی از مهمترین علتها که شایع ترین علت کاهش تولید تخم مرغ است به رابطه بین ساعات نور و تخمگذاری مرغ بازمیگردد. مرغها برای تخمگذاری مناسب دستکم به ۱۶ ساعت نور در روز نیاز دارند. چه این نور طبیعی باشد و چه مصنوعی یا ترکیبی از این دو.
اگر به دنبال تولید تخم مرغ ثابت در طول ماههای زمستان هستید، نور بیشتری برای تشویق پرندگان خود به تخمگذاری فراهم کنید. برای این کار میتوانید از یک لامپ رشتهای ۲۵ وات یا ۳ لامپ LED ۹ وات در هر ۱۰ متر مربع فضای قفس استفاده کنید.
2. استرس محیطی
یکی دیگر از چند علت قطع تخمگذاری در مرغ خانگی استرس است. اگر پرندگان در شرایط استرس محیطی قرار داشته باشند نمیتوانند به اندازه مناسب خود تخم بگذارند. این استرس در پرندگان با محرکهای مختلفی ایجاد میشود که برخی از آنها عبارتند از:
- احساس ناامنی دربرابر شکارچیان احتمالی
- ازدحام بیش از حد
- وجود مرغهای پرخاشگر
- سر و صدای بلند
- گرما یا سرمای بیش از حد
- تغذیه نامناسب
- ضعف ناشی از بیماری
با دانستن این موارد میتوانید از نکات زیر برای آرام و بدون استرس نگه داشتن مرغ خود کمک بگیرید.
- فنسهای قفس را با سیم گالوانیزه مقاوم کنید و روی درها و پنجرهها قفلهای مناسب بزنید.
- حداقل نیم متر مربع فضای داخلی و نیم تا یک متر مربع فضای بیرونی برای هر پرنده در نظر بگیرید.
- به ازای هر چهار مرغ یک لانه با بستر تمیز و خشک داشته باشید.
- مرغهای پرخاشگر را از باقی مرغها جدا کنید.
- دمای قفس را متعادل نگه دارید.
- در مواد خوراکی مرغها بازنگری کنید.
- از بیمار نبودن مرغ خود مطمئن شوید.
عوامل استرس محیطی مرغها
|
روش برطرف کردن موانع اضطرابی
|
احساس ناامنی دربرابر شکارچیان احتمالی
|
ایمن کردن قفس
|
ازدحام بیش از حد
|
تخصیص فضای مناسب
|
وجود مرغهای پرخاشگر
|
جدا کردن مرغهای پرخاشگر از باقی
|
سر و صدای بلند
|
یک لانه به ازای هر چهار مرغ
|
گرما یا سرمای بیش از حد
|
تعدیل دما
|
تغذیه نامناسب
|
بازنگری در تغذیه مرغ
|
ضعف ناشی از بیماری
|
اطمینان از سلامتی مرغ
|
3. تغذیه نامناسب
دیگر علت قطع تخمگذاری در مرغ خانگی میتواند مصرف بیش از حد مکملهای خوراکی باشد. مرغهای تخمگذار برای سلامت و عملکرد پایدار به ۳۸ ماده مغذی نیاز دارند.کلسیم حیاتیترین ماده مورد نیاز مرغ تخمگذار است که با مصرف روزانه ۴ گرم از آن نیاز مرغ به کلسیم برطرف خواهد شد اما اگر بیشتر از این مقدار دریافت کند همین کلسیم روند تخمگذاری مرغ را مختل خواهد کرد. قانون کلی در رژیم غذایی مرغ قانون ۹۰/۱۰ است. به این معنا که رژیم غذایی مرغ باید دربردارنده ۹۰ درصد از مواد مغذی مورد نیاز او باشد.
4. پر ریزی مرغ
وقتی مرغها به ۱۸ ماهگی میرسند، بدن آنها شروع به پر ریزی میکند. این اتفاق پس از ۱۸ ماهگی نیز هر چند وقت یک بار تکرار میشود. دوره پر ریزی معمولا در پاییز اتفاق میافتد و میتواند علت قطع تخمگذاری در مرغ خانگی باشد.
در این دوره مرغها انرژی خود را به جای تخمگذاری برای تولید پرهای خود صرف میکنند که منجر به وقفهای کوتاه در تولید تخم توسط آنها خواهد شد. پر ریزی مرغ از ۸ تا ۱۶ هفته به طول میانجامد و هنگامیکه پرهای مرغ به حالت متعادل برسد تخمگذاری از سر گرفته میشود. اگر میخواهید به تحریک مرغ برای تخمگذاری کمک کنید میزان پروتئین را در تغذیه مرغ بالا ببرید و هنگامی که تخمگذاری از سر گرفته شد، دوباره میتوانید به تغذیه مرغ با کلسیم ادامه دهید.
5. سن مرغ
علت قطع تخمگذاری در مرغ خانگی میتواند ناشی از سن نیز باشد. به طور معمول مرغها در ۱۸ تا ۲۰ هفتگی شروع به تخمگذاری کرده و تا سن مناسب به تخمگذاری ادامه میدهند. در حالیکه میانگین طول عمر مرغ ۸ تا ۱۰ سال است ، برخی از مرغها که در شرایط مناسبی نگهداری میشوند میتوانند فراتر از ۱۰ سال نیز زندگی کنند. در سال اول تولید تخم مرغ در دوره اوج، حدود ۲۵۰ تا ۲۸۰ تخم مرغ است و پس از آن، تعداد تخمهای تولید شده در سال کاهش یافته تا زمانیکه کاملأ متوقف شود.
بهترین غذا برای مرغ تخمگذار چیست؟
بهترین غذا برای مرغ تخمگذار که علت قطع تخمگذاری در مرغ خانگی را مرتفع خواهد کرد، خوراک کامل با ۱۶ تا ۱۸ درصد پروتئین است. یک خوراک ممتاز دارای موادی با کیفیت بهتر و نسبت متعادلی از اسیدهای آمینه کلیدی، ویتامینها و مواد معدنی است. برخی از این موارد را که برای خوراک مرغ ضروری هستند با هم مرور خواهیم کرد.
- پروتئین
- کلسیم
- فسفر
- ویتامینها و مواد معدنی
- اسیدهای چرب امگا 3
1. پروتئین
خوراک لایهای حاوی درصد بالاتری از پروتئین است که پروتئین کافی برای رشد تخم مرغ و سلامت کلی مرغ را که در حدود ۱۶ تا ۲۰ درصد است، تأمین میکند.
2. کلسیم
کلسیم مادهای مغذی و حیاتی برای تشکیل پوسته تخم مرغ است. خوراک لایهای مرغ باید حاوی درصد بالایی از کلسیم ( حدود ۳.۵ تا ۴ درصد) باشد محتوای کلسیم بالاتری باشد تا پوسته تخم مرغ قویتری شکل گیرد.
3. فسفر
فسفر همراه با کلسیم در راستای سلامت استخوانها و تشکیل پوسته کامل تخم مرغ موثر واقع میشود و نسبت متعادل کلسیم به فسفر در تغذیه مطلوب نقشی اساسی ایفا میکند.
4. ویتامینها و مواد معدنی
خوراکی که چارهساز انواع علت قطع تخمگذاری در مرغ خانگی است، سرشار از ویتامین و مواد معدنی از جمله ویتامین D، ویتامین E و انواع ویتامینهای گروه B است . این مواد مغذی از سلامت کلی، عملکرد سیستم ایمنی و قدرت تخم گذاری مرغ حمایت میکند.
5. اسیدهای چرب امگا 3
خوراک مناسب مرغ تخمگذار باید شامل منابع اسیدهای چرب امگا ۳ مانند دانه کتان یا روغن ماهی باشد. از طریق مصرف خوراک لایهای شامل امگا ۳ تخم مرغ از مزایای زیادی برخوردا خواهد شد که بر سلامت مصرفکنندگان نیز اثرگذار است.
تاثیر گرما بر تخمگذاری مرغ چقدر است؟
همانطور که پیشتر درباره عوامل استرسزا برای مرغ صحبت کردیم، گرما و سرما هر دو از عوامل محیطی هستند که باعث بالا رفتن اضطراب مرغ شده و تخمگذاری را برایش مختل میکند. استرس گرمایی همچنین بر کیفیت تخم مرغهای تولید شده اثر گذاشته و منجر به نازکتر شدن پوسته تخممرغ میشود. علاوه بر این، کیفیت زرده و سفیده تخم مرغ نیز در اثر گرما به خطر میافتد.
بهترین ویتامین برای مرغ تخمگذار کدام است؟
ویتامینهای مورد نیاز مرغ تخمگذار که باعث برطرف کردن علت قطع تخمگذاری در مرغ خانگی میشوند طیفی گسترده را در بر میگیرند. ویتامینهای B و A برای حمایت از فعالیت متابولیک مرغها در راستای نگهداری و بهبود فرآیند تخمگذاری ضروری هستند. ویتامینهای C و E نیز مقاومت پرندگان را در برابر استرس بهبود بخشیده و به حفظ سلامت و افزایش طول عمر آنها کمک میکند. بهطور کلی ویتامینهای مورد نیاز مرغ تخمگذار عبارتند از:
- ویتامین D: جذب کلسیم برای تشکیل پوستههای قوی تخم مرغ
- ویتامین A: کیفیت زرده تخممرغ
- ویتامین E: تقویت سیستم ایمنی
- ویتامین K: سلامت کلی
- ویتامین B:عملکرد سیستم عصبی
- ویتامین C: درمان استرس گرمایی
تاثیر خروس بر تخمگذاری مرغ به چه شکل است؟
شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که ایا مرغ بدون خروس تخم میگذارد ؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که بله مرغها بدون خروس نیز تخم میگذارند و خروسها نقشی در تخمگذاری مرغ ندارند. مرغها بهعنوان بخشی از چرخه تولید مثل طبیعی خود قادر به تخمگذاری هستند و این فرآیند نیازی به لقاح از خروس ندارد و تا زمانی که علت قطع تخمگذاری در مرغ خانگی از قبیل اختلال در سلامتی، تغذیه و شرایط مناسب رخ ندهد به تخمگذاری منظم خود ادامه خواهد داد.
داروی افزایش تخمگذاری مرغ محلی چیست؟
داروهایی از دسته پروبیوتیکها مثل کالسپورین میتوانند به افزایش تخمگذاری مرغ محلی کمک کند. همچنین مطالعهای که در یک مرکز تحقیقاتی در تایلند انجام شد، اثرات مثبت دارویی گیاهی به نام Digestarom را بر افزیش میزان تولید تخم مرغ تایید کرد.
سخن آخر
اگر با مشکل قطع تخمگذاری مرغ خانگی مواجهید بهتر است ابتدا برخی از دلایل آن را برطرف کنید و اگر جواب مناسبی نگرفتید نسبت به استفاده از داروهای فوق اقدام کنید. بهتر است بدانید در بیشتر مواقع با مرتفع شدن علت قطع تخمگذاری در مرغ خانگی این روال از سر گرفته میشود.
سوالات متداول راجب علت قطع تخمگذاری در مرغ خانگی
الف) اصلیترین علت قطع تخم گذاری مرغ چیست؟
نبودن نور کافی مهمترین علت قطع تخمگذاری است.
ب) چه غذایی باعث افزایش سرعت تخم گذاشتن مرغ میشود؟
غذای سرشار از پروتئین باعث تخمگذاری بهتر مرغ میشود.
ج) با چه ویتامینی میتوان گرمازدگی مرغ را درمان کرد؟
با استفاده از ویتامین سی میتوان گرمازدگی مرغ را از بین برد.