نقش و اهمیت لیپید در خوراک طیور گوشتی
تغذیه طیور نقشی مهم در خواص تغذیهای آنها برای مصرفکنندگان ایفا میکند. در صورتیکه خوراک طیور از ویژگیهای مناسبی برخوردار باشند نهتنها برای مصرفکنندگان بلکه برای صاحبان کسب و کار مرغداری نیز مزایایی به دنبال خواهد داشت. با ما در دانی نو همراه باشید تا با نقش لیپید در خوراک طیور گوشتی و دستههای مختلف لیپوییدها و اهمیت و ضرورت استفاده از آنها آشنا شوید.
منظور از لیپید (چربی و روغن) در خوراک طیور چیست؟
لیپیدها یا چربیها یکی از اجزای اصلی خوراک طیور گوشتی هستند که منابع انرژی مهمی برای طیور به شمار رفته و در جذب و انتقال ویتامینها نقشی مهم دارند. در طیور گوشتی، لیپیدها از منابع مختلفی نظیر روغنهای گیاهی، روغنهای حیوانی، چربیهای موجود در گوشت به دست میآیند.
از آنجا که ترکیبات لیپید در خوراک طیور گوشتی تأثیری مستقیم بر ویژگیهای اقتصادی صاحبان کسب و کار، کیفیت گوشت، سلامتی طیور و حتی سلامتی مصرفکنندگان دارد، از اهمیت بالایی در تغذیه طیور برخوردار است.
دسته های مختلف لیپوییدها از نظر تغذیه حیوانی
لیپیدها گروهی متنوع از ترکیبات شیمیایی هستند که چربیها، روغنها، چربیهای غیراشباع، استرولها و فسفولیپیدها را دربر میگیرند. این دسته ترکیبات تغذیه حیوانی به عنوان منابع اصلی انرژی در خوراک حیوانات و پروتئینهاست.
- فسفاتیدها
- سربروزیدها
- استروییدها
- کاروتنوییدها
- صمغها
1. فسفاتیدها
فسفاتیدها یکی از انواع مهم لیپید در خوراک طیور گوشتی محسوب میشوند. این گروه از لیپیدها از فسفر تشکیل شدهاند که در ساختار غشاء سلولی و دیگر اجزاء سلول نقشی بهسزا دارند و با تشویق تولید آنتیبادی در بدن به بهبود سیستم ایمنی کمک خواهند کرد.
کارکرد فسفاتیدها در تغذیه طیور گوشتی
به طور کلی چند مورد از کارکردهای فسفاتیدها که از انواع لیپیدها هستند عبارتند از:
- نقش ساختاری و عملکردی: تسریع رشد جوجهها
- جذب مواد مغذی: کمک به به جذب مواد مغذی محلول در چربی
- متابولیسم انرژی: استفاده بهینه از انرژی
- بهبود فرآیند هضم: رشد بهتر
- تنظیم اسیدهای چرب: کاهش اثرات نامطلوب اسیدهای چرب
2. سربروزیدها
سربروزیدها از انواع لیپید در خوراک طیور گوشتی هستند که نقشی مهم در ساختار سلولهای عصبی ایفا میکنند.
کارکرد سربروزیدها در تغذیه طیور گوشتی
- ارتباطات بین سلولی: تنظیم فرآیندهای مختلف سلولی داخلی
- منبع انرژی: بهبود رشد
- تاثیر مثبت بر سیستم عصبی: بهبود کارکرد عصبی
- سلامت کلی طیور
3. استروییدها
استروئیدها نوعی از لیپیدها هستند که از هورمونهایی مهم نظیر کلسترول تشکیل شدهاند.
کارکرد استروئیدها در تغذیه طیور گوشتی
- تنظیم متابولیسم: جذب مواد مغذی بهبود سوختوساز
- خواص ضد التهابی: کاهش التهاب در بیماری
- درمان استرس: بهبود سیستم عصبی
- افزایش تولید مثل: بالا رفتن میزان جوجهکشی
- تنظیم سیستم ایمنی: پاسخ مناسب به عفونت و بیماری
4. کاروتنوییدها
این دسته از لیپیدها رنگدانههایی با خواص آنتیاکسیدانی هستند که در گیاهان پیدا میشوند. این لیپیدها قابلیت تبدیل به ویتامین A در بدن طیور را دارا هستند. یک مدل از انواع این لیپید در خوراک طیور گوشتی بتاکاروتن است.
کارکرد کاروتنوییدها در تغذیه طیور گوشتی
کاروتنوییدها گروهی از ترکیبات آلی هستند که در بسیاری از مواد غذایی گیاهی نیز یافت میشوند.
- رنگ پوست: نقش بتاکاروتن در بهبود رنگ پوست و کمک به تجارت پرورش مرغ گوشتی
- سلامت چشم: حفظ سلامت و عملکرد مناسب چشم
- تقویت سیستم ایمنی: خاصیت آنتیاکسیدانی بتاکاروتن
5. صمغها
صمغ به گروهی از لیپیدها گفته میشود که باعث افزایش غلظت یا تثبیت در برخی محصولات غذایی میشوند. هر دسته از این لیپوئیدها عملکردهای ویژهای در تغذیه حیوانات بر عهده خواهند داشت و به ذخیره انرژی، ترمیم ساختار غشایی، سنتز هورمونها و سلامت کلی حیوان کمکی بهسزا میکنند.
کارکرد صمغها در تغذیه طیور گوشتی
صمغها یک گروه از ترکیبات آلی هستند که بر اهمیت استفاده از لیپید در خوراک طیور گوشتی میافزایند.
- اصلاح خصوصیات فیزیکی خوراک: استحکام خوراک
- بهبود سلامت دستگاه گوارش: جلوگیری از ترشح زیاد اسیدهای گوارشی
- افزایش راندمان تغذیهای: منابع انرژی از طریق تأمین کربوهیدراتهای پایدار و قابل هضم برای طیور
کارکرد انواع لیپید در تغذیه طیور
|
دسته های مختلف لیپوییدها
|
کارکرد اصلی
|
فسفاتیدها
|
تولید آنتیبادی
|
سربروزیدها
|
بهبود سلولهای عصبی
|
استروئیدها
|
خواص ضد التهابی
|
کاروتنوییدها
|
خواص آنتیاکسیدانی
|
صمغها
|
ترمیم ساختار غشایی
|
اهمیت و ضرورت استفاده از لیپیدها چیست؟
اهمیت لیپید در خوراک طیور گوشتی به دلیل کارکردهای مناسبی است که استفاده از این چربی برای طیور به دنبال خواهد داشت. برخی از این کارکردها عبارتند از:
- تأمین انرژی
- ساخت سلولها و غشای سلولی
- پوشش چربیها و ویتامینها
- تأثیر بر سلامت پوست و پرها
- تأمین اسیدهای چرب ضروری
- تأثیر بر رشد و تکامل
- افزایش انگیزه تغذیه
- تولید گرما و تنظیم حرارت
تأمین انرژی
لیپیدها به عنوان منبع اصلی انرژی در رژیم غذایی طیور عمل میکنند. انرژی حاصل از لیپیدها به عنوان ذخیره انرژی استفاده شده و طیور از این ذخایر لیپیدی بهره بسیاری میبرند. برقراری تعادل و حمایت از عملکردهای مختلف فیزیولوژیکی از جمله رشد، نگهداری و تولید مثل از کارکردهای مهم لیپیدها به شمار میرود.
ساخت سلولها و غشای سلولی
لیپیدها در ساختار سلولها و غشای سلولی نقشی مهم دارند. آنها به عنوان بخش اصلی غشاء سلولی عمل کرده و از تجزیه سلول در برابر عوامل خارجی محافظت میکنند.
پوشش چربیها و ویتامینها
لیپیدها بهعنوان قاصدی برای حمل ویتامینها به اعضای مختلف ارگان عمل کرده و نقش مهمی در انتقال مواد مغذی از دستگاه گوارش به سایر اعضای بدن طیور بر عهده دارند. این ویژگی باعث بهبود عملکرد سیستم ایمنی و بالا رفتن احتمال جذب ویتامین خواهد بود.
تأثیر بر سلامت پوست و پرها
لیپیدها یکی از اجزای اصلی ترکیب پوست و پرها هستند. به همین دلیل است که استفاده از لیپید در خوراک طیور گوشتی منجر به پرهای سالمتر و پوستی با بافت بهتر میشود.
تأمین اسیدهای چرب ضروری
اسیدهای چرب ضروری برای سلامتی طیور لازم و حیاتی هستند. این اسیدها از منابع خارجی تأمین نشده و فقط از طریق تغذیه فراهم میشوند به همن دلیل است که تغذیه طیور با لیپیدها، اسیدهای چرب ضروری مانند اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 را برای آنها فراهم خواهم کرد. بهبود سیستم ایمنی، کیفیت پر و افزایش سرعت تولید مثل طیور از دیگر کارکردهای اسیدهای چرب ضروری است.
تأثیر بر رشد و تکامل
لیپید در خوراک طیور گوشتی یکی از مولفههای اساسی رشد و تکامل طیور است. مصرف مناسب این ماده غذایی باعث رشد بهینه طیور خواهد شد.
افزایش انگیزه تغذیه
این خوراک انگیزه تغذیهای مناسب را برای طیور فراهم کرده و آنها را به تغذیه مناسب تشویق میکند. از این طریق لیپید باعث افزایش وزن حیوان خواهد شد و بهویژه در تغذیه و وزنگیری جوجهها نقشی مهم ایفا میکند.
تولید گرما و تنظیم حرارت
لیپیدها با افزایش دمای ارگانهای داخلی طیور به بهبود متابولیسم آنها کمک کرده و حرارت اعضای داخلی را تنظیم میکنند. همچنین این چربی بهعنوان عایق عمل کرده و از انتقال حرارت بدن به بیرون جلوگیری میکند.
ترکیب لیپید حیوانی و گیاهی در دان جوجههای گوشتی
نقش لیپید در خوراک طیور گوشتی مرغداران را بر آن میدارد که از ترکیبات آن در راستای تغذیه جوجههای گوشتی بهره بگیرند.
ترکیب لیپید گیاهی و حیوانی یکی از پرمصرفترین ترکیبات است. این ترکیب بهترین کیفیتی است که میتوان از ماده غذایی طیور انتظار داشت.
هر کدام از این انواع لیپید مزایایی دارند که در صورت ترکیب شدن با یکدیگر ویژگیهای مثبت یکدیگر را تشدید خواهند کرد. همچنین در این ترکیب معایب لیپید گیاهی و لیپید حیوانی به حداقل خواهند رسید.
فرآیند هضم در اثر تغذیه با این ترکیب برای طیور آسانتر اتفاق افتاده و هزینه آن نیز برای مرغدار مقرونبه صرفه بوده و باعث صرفه جویی در بودجه خواهد شد.
سوالات متداول راجب لیپید حیوانی و گیاهی
1. چرا چربی برای تغذیه طیور اهمیت دارد؟
مصرف چربیها باعث بهبود سیستم ایمنی طیور میشود.
2. انواع لیپیدهایی که در خوراک طیور گوشتی استفاده میشود کدامند؟
لیپیدهای حیوانی و گیاهی، روغنها، فسفاتیدها، سربروزیدها، استروئیدها، کاروتنوییدها و صمغها از انواع لیپیدها هستند.
3. بهترین ترکیب لیپید در دان جوجههای گوشتی چیست؟
ترکیب لیپید حیوانی با روغنهای گیاهی بهترین ترکیب لیپید است.