مزایای هوشمند سازی مرغداری
هوشمند سازی مرغداری اشاره به راهحلهایی برای افزایش کارایی مرغداریها با استفاده از فناوری دارد. در این روش با ادغام فناوریهای پیشرفته در راستای بالا بردن بهرهوری طیور و مدیریت مرغداری استراتژیهایی پیشنهاد میشود. این رویکرد هوشمند همچنین از فناوریهای مختلف برای نظارت، کنترل و بهینهسازی جنبههای مختلف تولید طیور استفاده میکند. با ما در دانی نو همراه باشید تا با مرغداری هوشمند و تجهیزات و بخشهای مورد نیاز آن و مزایای استفاده از آن آشنا شوید.
یک مرغداری هوشمند شامل چه تجهیزاتی است؟
هوشمند سازی مرغداری رویکردی انقلابی در پرورش طیور است که از تکنولوژی برای بهینه سازی تولید، بهبود وضغیت سلامت و تغذیه طیور و تقویت پایداری مرغداری بهره میگیرد. اما چه تجهیزاتی مرغداری شما را هوشمند خواهد کرد؟ آیا تنها با داشتن یک یا دو مورد از موارد زیر میتوانید به مرغداری خود لقب هوشمند بدهید؟
- سنسورها
- سیستم مانیتورینگ خودکار
- سیستم تغذیه خودکار
- پایش هوشمند سلامت
1. سنسورها
سنسورهای محیطی به شما کمک میکنند تا بتوانید بر دما، رطوبت، میزان نور، CO2 و سایر عوامل محیطی نظارت کنید. سنسورهایی برای اندازه گیری مصرف خوراک و آب، تولید تخم مرغ و سایر پارامترهای مربوطه نیز به هوشمند سازی مرغداری شما کمک میکند.
2. سیستم مانیتورینگ خودکار
با افزودن تجهیزات هوشمند به مرغداری شما میتوانید به صورت خودکار شرایط مرغداری از جمله دما، رطوبت، تهویه و روشنایی را تنظیم کنید. همچنین سیستم نظارت خودکار بر مصرف خوراک و آب، تولید تخم مرغ و پارامترهای بهداشتی طیور از دیگر تجهیزاتی است که در پی هوشمند سازی مرغداری شما اتفاق میافتد.
3. سیستم تغذیه خودکار
سیستم تغذیه خودکار پارامترهای مختلفی مانند نوع و برنامه تغذیه طیور را کنترل کرده و بر اساس نیازهای تغذیهای گروههای مختلف طیور خوراک آنها را تنظیم میکند.
4. پایش هوشمند سلامت
سیستم تغذیه خودکار پارامترهای مختلفی مانند نوع و برنامه تغذیه طیور را کنترل کرده و بر اساس نیازهای تغذیهای گروههای مختلف طیور خوراک آنها را تنظیم میکند. استفاده از دستگاههای هوشمند یا برچسبهای RFID برای نظارت مداوم سلامت پرندگان و تشخیص زودهنگام بیماریها از طریق ردیابی مداوم سلامت و به حداقل رساندن خطر گسترش بیماری از دیگر کاراییهای هوشمند سازی مرغداری است.
اصلی ترین بخش های یک مرغداری هوشمند
مرغداری هوشمند از سه بخش اصلی تشکیل شده است که با هم مروری خواهیم داشت بر این سه بخش اصلی.
- سیستم نظارت و کنترل خودکار
- مدیریت هوشمند تغذیه
- تجزیه و تحلیل دادهها و سیستمهای پشتیبانی
الف) سیستم نظارت و کنترل خودکار
سیستمهای خودکار شرایط بهینه را برای سلامت و رفاه طیور فراهم میکنند و برای رسیدن به این هدف از سنسورهای نظارت و کنترل عوامل محیطی مانند دما، رطوبت، روشنایی و کیفیت هوا در مرغداری بهره میگیرند. فناوریهای هوشمندی که برای نظارت مداوم بر سلامت پرندگان به کار میرود نیز در این دستهبندی قرار میگیرد.
ب) مدیریت هوشمند تغذیه
این بخش از مسیر هوشمند سازی مرغداری با ادغام سیستمهای تغذیه پیشرفته اتفاق میافتد که تغذیه دقیق و کنترل شدهای را برای طیور فراهم میکند. تغذیه هوشمند طیور بر اساس نیازهای تغذیهای آنها باعث رشد و تولید بهینه خواهد شد.
ج) تجزیه و تحلیل دادهها و سیستمهای پشتیبانی
در این راستا مجموعه دادههای به دست آمده از حسگرها و دستگاههای نظارتی مختلف جمع آوری و تجزیه و تحلیل میشوند. تجزیه و تحلیل دادهها نگاهی جامع در مورد سلامت، رفتار و عملکرد طیور ارائه میدهد و امکان تصمیمگیری آگاهانه را فراهم میآورد.
تاثیر هوشمند سازی مرغداری در افزایش درآمد مرغداری ها
مرغداری هوشمند با کارایی بینظیر در تغذیه و کنترل بیماریها از هزینههای اضافی کاسته و درآمد مرغداریها را افزایش میدهد. برخی از فواید هوشمندکردن مرغداری ها که باعث افزایش درآمد آنها میشوند را در ادامه مرور خواهیم کرد.
کارکرد سیستم هوشمند در مرغداری
|
دستاورد نهایی
|
کاهش نیروی کار
|
کارایی و بهینه سازی منابع
|
کاهش میزان مرگ و میر
|
بهبود بهرهوری و عملکرد مرغداری
|
تغذیه مناسب
|
افزایش سرعت رشد جوجهها
|
کنترل کیفیت
|
بهبود کیفیت محصولات و جلب بازارهای پرسود
|
سیستم مکانیزه تغذیه
|
تغذیه دقیق طیور
|
پایش سلامت
|
کاهش نرخ مرگ و میر
|
بهینه سازی مصرف انرژی
|
کاهش هزینههای نگهداری و تولید
|
محول کردن وظایف به ماشین
|
صرفه جویی در نیروی کار
|
پایش علائم فرسودگی تجهیزات
|
کاهش هزینههای تعمیر و نگهداری تجهیزات
|
مانیتورینگ وضعیت بهداشتی
|
کاهش خطر ناشی از چالشهای محیطی، بهداشتی
|
به روز رسانی دادهها
|
انطباق با استانداردها
|
صرفهجویی در مصرف انرژی
|
محافظت از محیط زیست
|
در مرغداری مکانیزه شما ابتدای کار متحمل هزینه هوشمندسازی خواهید شد اما این هزینه در مقایسه با فوایدی که سیستم برای شما خواهد داشت بسیار ناچیز به شمار میرود. با این کار جلوی اتلاف انرژی را گرفته و از نگهداری مطمئن و مناسب طیور خود بهرهمند خواهید شد.
مزایای استفاده از سیستم هوشمندسازی در مرغداری
همانطور که پیشتر اشاره شد هوشمند سازی مرغداری باعث بهبود کارایی، بهره وری و مدیریت کلی مزرعه خواهد شد. برخی از مزایای استفاده از مرغداری هوشمند را مرور خواهیم کرد:
- مدیریت خوراک و آب
- تصمیمات مبتنی بر داده
- شخصیسازی فرمولاسیون خوراک
- بازده نیروی کار و صرفهجویی در هزینه
- سیستمهای هشدار
- صرفه جویی در مصرف انرژی
- مزیت رقابتی
1) مدیریت خوراک و آب
سیستمهای تغذیه و آبیاری خودکار مقادیر دقیقی از خوراک و آب را به طیور ارائه میکنند و ضایعات را کاهش میدهند. در این سیستم طیور تغذیه مورد نیاز خود را به طور کامل و دقیق دریافت خواهند کرد.
2) تصمیمات مبتنی بر داده
نظارت مستمر بر نرخ رشد، تولید تخم مرغ و سایر معیارهای عملکرد این امکان را به کشاورزان میدهد که بر اساس دادههای موثق تصمیماتی مطمئن اتخاذ کنند.
3) شخصیسازی فرمولاسیون خوراک
هوشمند سازی مرغداری این امکان را به صاحبان کسب و کار میدهد که برنامههای تغذیه سفارشی بر اساس نیازهای خاص گروههای مختلف طیور داشته و از این طریق فرمولاسیون خوراک طیور را بهینه سازند و از تعادل در تغذیه طیور مطمئن شوند.
4) بازده نیروی کار و صرفهجویی در هزینه
مکانیزه شدن مرغداری اقدامات معمول مانند تغذیه، نظافت و نظارت را کاهش داده و به پرسنل این امکان را میدهد که بر فعالیتهای تخصصیتری تمرکز کنند. همچنین هوشمند سازی مرغداری با بهینه سازی استفاده از منابع، کاهش اتلاف خوراک و افزایش کارایی عملیاتی کلی، به صرفه جویی در هزینه کمک بسیاری میکند.
5) سیستمهای هشدار
سیستمهای هشدار مدیریت هوشمند مرغداری با تجزیه و تحلیل دادههایی که جمع آوری کردهاند شیوع بیماریها را در دام شناسایی کرده و باعث کنترل به موقع آنها میشوند. همچنین این سیستمهای هشدار در مورد مشکلات احتمالی تجهیزات ودستگاهها آلارم داده و خطر خرابی تجهیزات را به حداقل میرساند.
6) صرفه جویی در مصرف انرژی
سیستم کنترل زیست محیطی هوشمند مصرف انرژی را بهینه کرده و به کاهش مصرف انرژی کمکی چشم گیر میکند. این سیستم همچنین با حفظ منابعی مانند آب و خوراک با روشهای کشاورزی پایدار همسو میشوند.
7) مزیت رقابتی
روی آرودن شما به مرغداری هوشمند شما را با سایر رقبایتان متمایز خواهد کرد و مصرف کنندگان و شرکای تجاری را که علاقهمند به شیوههای پایدار و فناوری پیشرفته هستند به سوی شما روانه خواهد کرد.
موارد اثرگذار بر هزینه سیستم هوشمند سازی مرغداری
روی آوردن به سیستم مکانیزه و هوشمند در ابتدای کار به موارد زیادی بستگی دارد. نیازهای هر مرغداری با توجه به تعد اد طیور و ابعاد مزرعه متفاوت خواهد بود. اینکه به چه میزان هوشمند سازی نیاز دارید تا مرغداری را به روش ایدهآل خود تجهیز کنید نیز در این هزینه اثرگذار خواهد بود. برخی از این عوامل را در ادامه مرور خواهیم کرد.
- اندازه مرغداری
- نوع تجهیزات
- پیچیدگی سیستم
- نرمافزارها و پشتیبانی
- سفارشیسازی
- استانداردها و تکنولوژی
- نیاز به آموزش
1) اندازه مرغداری
ابعاد مرغداری یکی از عوامل اساسی در تعیین هزینه هوشمندسازی است. مرغداریهای بزرگتر نیاز به سیستمهای پیچیدهتر و پیشرفتهتری دارند که هزینهها را افزایش خواهد داد.
2) نوع تجهیزات
انتخاب تجهیزات و دستگاههای هوشمندسازی تأثیر زیادی بر هزینه دارد. سنسورها، دستگاههای مانیتورینگ، سیستمهای اتوماسیون تغذیه و تجهیزات مشابه هر کدام در انواع مدلها هزینههایی متنوع به دنبال دارند.
3) پیچیدگی سیستم
اگر سیستم هوشمندسازی برای انجام وظایف پیچیدهتری طراحی شود، هزینههای مرتبط با طراحی، نصب و راهاندازی افزایش خواهد یافت، چراکه در سیستمهای پیچیدهتر وظایف بیشتری توسط سیستم هوشمند بر عهده گرفت خواهند شد.
4) نرمافزارها و پشتیبانی
هزینه نرمافزارها و خدمات پشتیبانی هوشمند سازی مرغداری نیز جزء هزینههای کلی هوشمندسازی است. نرمافزارهای مدیریتی و نظارتی هزینههای اشتراک سالانه دارند و در مواردی که سیستم با مشکلی مواجه میشود به این خدمات پشتیبانی نیاز پیدا خواهید کرد.
5) سفارشیسازی
اگر به دنبال سیستمی باشید که با ویژگیهای مرغداری شما هماهنگ باشد و بر اساس نیازهای طیور شما طراحی شده باشد مجبور به پرداخت هزینه بیشتری خواهید بود.
6) استانداردها و تکنولوژی
استفاده از تکنولوژیهای پیشرفته، به روز رسانی سیستم و رعایت استانداردها نیز بر قیمت خدمات اثر گذار خواهد بود.
7) نیاز به آموزش
در آغاز کار برای آموزش کارکنان در راستای استفاده مناسسب از سیستم هوشمند متحمل هزینه خواهید شد. روش استفاده هر یک از سیستمهای مکانیزه در کارکرد آنها تأثیری مستقیم دارد و آموزش به کارکنان به شما کمک میکند از نگهدری مناسب تجهیزات اطمینان حاصل کنید.
سخن آخر
با پیشرفت تکنولوژی و هوش مصنوعی و ورود آن به تمامی عرصهها دیر یا زود به این مسیر هوشمندسازی مرغداری خود خواهید پیوست اما آنهایی که اولین نفرات هستند از مزایای بیشتری نسبت به سایرین برخوردار خواهند بود. به خاطر داشته باشید به روز بودن اطلاعات در دنیای امروز و همگام شدن با تکنولوژی یکی از نخسی گامها در راه روق کسب کار شماست.
سوالات متداول راجب مزایای هوشمند سازی مرغداری
1. اولین قدم هوشمند سازی سالن مرغداری چیست؟
در اولین قدم باید با شرکتهای هوشمندسازی مرغداری تماس حاصل کنید.
2. هزینه سیستم هوشمند سازی مرغداری چقدر است؟
هزینه هوشمندسازی بستگی به اندازه مرغداری و تعداد طیور و تجهیزات مورد نیاز دارد.
3. آیا مرغداری هوشمند هزینهها را کاهش میدهد؟
بله با صرفهجویی در مصرف منابع و سایر موارد هزینهها کاهش مییابند.
4. آیا هوشمند سازی مرغداری میتواند از شیوع بیماریها کم کند؟
مرغداری مکانیزه با تشخیص اولین نشانههای بیماری از شیوع آن خواهد کاست.